Zapiekanka z kaszy gryczanej

Monika
Obiad
05.04.2018 13:00
Zapiekanka z kaszy gryczanej

Kufel piwa temu, kto zgadnie czy MAMA z uśmiechem na ustach i pokładami niekończącej się cierpliwości pichciła prezentowane tu danie, czy może jednak jej cierpliwość ulatniała się wraz z mamrotaniem pod nosem coraz bardziej niecenzurowanych słów 😉 Składniki: 1 szklanka kaszy gryczanej 1 duża cebula 400 g sera białego półtłustego 400 g wędzonego boczku 300 ml kwaśnej śmietany ok. 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki ok. 1 łyżeczki majeranku (ja dodałam świeżego) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kaszę należy wsypać na sito i dokładnie wypłukać. Jeśli komuś przyjdzie do głowy zadać pytanie, czy to danie da się przygotować na raty, to odpowiem wam (z własnego doświadczenia), że jak najbardziej TAK 🙂 Dzisiejsze kucharzenie było szatkowane nieustającymi gnomowymi nawoływaniami z drugiego końca mieszkania. Mieszając od czasu do czasu czekamy aż się lekko podsmaży (dobrze jak pozostanie lekko chrupiąca) i dodajemy do sera, razem z połową śmietany. Masę serową przyprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i majerankiem (jeśli działamy ze świeżym majerankiem, wówczas odrywamy listki z gałązek i lekko je siekamy). MAMO a włącz mi tę śpiewaną bajeczkę!… kroję cebulę… MAMO podaj mi proszę laleczkę!… kroję boczek… MAMO przykryj lalę!… smażę boczek… Na koniec wykładamy resztę kaszy z boczkiem i polewamy resztą śmietany. Na szczęście efekt końcowy się liczy, a ten (wcale się nie chwaląc ;)) był mniam mniam. Zdejmujemy go z patelni z większością wytopionego tłuszczu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://gotowac.com.pl/zapiekanka-z-kaszy-gryczanej/