Wieprzowina ze śliwkami w piwnym sosie Marynata 2 łyżeczki suszonego oregano 2 ząbki czosnku 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Pieczeń 1-1,5 kg łopatki wieprzowej 5 filecików anchois 5 suszonych śliwek 50 g masła 3 cebule ½ łyżki posiekanej świeżej szałwii 3 łyżki mąki 500 ml ciemnego piwa 100 ml wody Mięso w razie potrzeby okroić z tłustych kawałków. Jak jeszcze nie odpowiedzieliście sobie co przygotować na wielkanocny obiad to wieprzowina ze śliwkami w aromatycznym, gęstym sosie na bazie piwa może być świetną odpowiedzią:) Zetrzeć marynatę z mięsa (nie wylewać) i obsmażyć mięso na patelni ze wszystkich stron na złoty kolor. Dodać resztę masła na patelnię, wrzucić cebulę i szałwię i smażyć na małym ogniu na rumiano. Każdą śliwkę i filecik anchois przekroić wzdłuż na pół. Mięso nakłuć w 10 miejscach i do każdej dziury wkładać po pół filecika i pół śliwki. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na noc lub minimum na 3 godziny. Sos po pieczeniu mięsa zmiksować na gładko i jeżeli jest zbyt rzadki to przelać do garnka i odparować na ogniu. Wlać piwo, wodę i marynatę z mięsa, wymieszać, zeskrobując resztki z dna – całość zagotować a następnie zalać mięso w naczyniu. Dzięki długiemu pieczeniu w niewysokiej temperaturze mięso jest bardzo miękkie i rozpływa się w ustach.