Naleśniki bezglutenowe z mąki ryżowej

Anna
Śniadania
05.04.2018 10:30
Naleśniki bezglutenowe z mąki ryżowej

Niestety proporcji na nadzienie nie podam, gdyż była to improwizacja w stylu mam to, to dodam jeszcze tego, a nie, za mało to jeszcze odrobinę 😃 Nadzienie było bardzo smaczne i na pewno, takie naleśniki zrobię jeszcze nie raz i wtedy podam recepturę. Ciasto na naleśniki z mąki ryżowej powinno być dość rzadkie, zbyt gęste spowoduje, że po usmażeniu naleśniki będą twarde i łamliwe. Składniki:(na 8 naleśników usmażonych na patelni o średnicy 26 cm) - 250 g mąki ryżowej - 250 ml mleka - 200 ml wody gazowanej - 3 jajka - 1 łyżka cukru trzcinowego - masło klarowane do smażenia Podczas smażenia również nie wlewać na patelnię zbyt dużej porcji ciasta, gdyż efekt będzie podobny. Naleśniki bezglutenowe z mąki ryżowej mogą być jedzone ze słodkimi lub wytrawnymi dodatkami, gdyż mają bardzo neutralny smak. Masłem klarowanym przecierać patelnię przed położeniem każdego naleśnika i zbyt długo ich nie smażyć, bo będą kruszące i mało sprężyste. - Naleśniki smażyć na umiarkowanie rozgrzanej patelni posmarowanej delikatnie masłem klarowanym. Zbyt grubych i za mocno naleśników nie smażyć, bo będą twarde i trudno będzie je zwijać.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kuchcikgotuje.pl/2018/04/nalesniki-bezglutenowe-z-maki-ryzowej.html