1 brokuł 2 marchewki 2 jabłka 1 cebula czerwona 100 g żurawiny suszonej Sos: mały pojemnik jogurtu naturalnego (190 g) 2 łyżki majonezu 2 łyżki syropu z agawy 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz do smaku Brokuła umyć, podzielić na części i rozdrobnić - można to zrobić za pomocą robota kuchennego z funkcją ścierania, albo drobno posiekać albo zetrzeć na tarce ( wtedy razem z obraną nóżką). Tym, którzy nie lubią brokułów to danie może jednak posmakować - brokuł na surowo ma zupełnie inny smak niż gotowany - nie ma tego specyficznego kapuścianego zapachu i nie jest tak mdły jak gotowany. Tymczasem bardzo dobrze brokuł sprawdza się także na surowo - i dzięki temu, że nie jest gotowany nie traci nic ze swoich wyjątkowych właściwości i wartości odżywczych. Surówka brokułowa z jabłkiem marchewką i żurawiną to danie jakie my jemy najczęściej na przekąskę albo 2 śniadanie do pracy ale może ona posłużyć także, jako dodatek do obiadu. Marchewki i jabłka zetrzeć na tarce ( albo w robocie kuchennym) Cebulę posiekać.