Wielkanocne babeczki waniliowo-migdałowe

Agata
Wielkanoc
30.03.2018 11:12
Wielkanocne babeczki waniliowo-migdałowe

Wielkanocne babeczki waniliowo-migdałowe Składniki na 6 babeczek: 70g mąki pszennej 1 jajko 70g miękkiego masła 50g cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej łyżeczka ekstraktu waniliowego łyżka mleka 1/3 szklanki pokruszonych płatków migdałowych Krem 125ml śmietany kremówki- mocno schłodzonej 1-2 łyżeczki cukru pudru W misce utrzeć masło z cukrem. Przygotowanie kremu: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem (można go dać na początku lub pod koniec ubijania, ja daję na początku), nie należy robić tego za długo bo śmietana nam się rozwarstwi. Podobnie jak w babeczkach cytrynowych wierzch ozdobiłam bitą śmietaną, bo ostatnio taka wersja mi najbardziej smakuje. Ubitą śmietanę trzymamy w chłodzie, a gdy babeczki będą upieczone i ostygną szprycą zdobimy je bitą śmietaną. Po kurczaczkowych babeczkach cytrynowych przyszła pora na babeczki waniliowo-migdałowe. Jeśli chcemy uzyskać naprawdę sztywny krem możemy dodać żelatyny lub zwiększyć ilość cukru pudru.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.eksperymentalnie.com/wielkanocne-babeczki-waniliowo-migdalowe/