3.5.3226 English version Healthy Banana-Coconut Cake with Chocolate Glaze 19 cm diameter baking form Cake: 100 g of millet groats 400 ml coconut milk 2 eggs 2 tbsp coconut sugar 2 tbsp of coconut oil 1 tsp of baking powder 4 tbsp of milk (can be plant) 2 bananas 4 tbsp desiccated coconut pinch of salt Chocolate glaze: 100 g bitter chocolate 50 ml of milk 1 tbsp of butter Roast millet on dry skillet and pour water. Drukuj Zdrowe ciasto bananowo-kokosowe z polewą czekoladową tortownica o średnicy 19 cm Składniki Ciasto: 100 g kaszy jaglanej 400 ml mleczka kokosowego 2 jajka 2 łyżki cukru kokosowego 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki mleka (może być roślinne) 2 banany 4 łyżki wiórek kokosowych szczypta soli Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 50 ml mleka łyżka masła Przygotowanie Kaszę jaglaną upraż na suchej patelni i przelej wodą. Drugą połowę ugotowanej kaszy zmiksuj na gładką masę z 2 łyżkami cukru, szczyptą soli, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, jajkiem, 1 łyżką oleju kokosowego i 2 łyżkami mleka. If the mass is too little sweet then add sugar. Blend the second half of the cooked millet with 2 tablespoons of sugar, a pinch of salt, 1 egg, 1 teaspoon of coconut oil and 2 tablespoons of milk. Połowę ugotowanej kaszy zmiksuj na gładką masę z bananami, szczyptą soli, łyżką oleju kokosowego, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżkami mleka oraz 1 jajkiem. Half the cooked millet blend with bananas, a pinch of salt, a 1 tablespoon of coconut oil, ½ teaspoon of baking powder, 2 tablespoons of milk and 1 egg. Na pewno nie będzie tak zdrowe jak talerz warzyw, ale można zrobić ciasto zdrowsze od tego na mące pszennej i dużej ilości cukru. Kaszę jaglaną ugotowałam na mleczku kokosowym (dzięki temu jest jeszcze bardziej wilgotne), a całość na specjalne życzenie czekoladoholika polałam roztopioną czekoladą – użyłam czekoladę gorzką, ale sprawdzi się także czekolada biała. Dziś zatem zdrowe ciasto bananowo-kokosowe z kaszy jaglanej z polewą czekoladową. Inne pomysły na zdrowe ciasto z kaszy jaglanej? Dodatkowo zdrowe ciasto z kaszy jaglanej długo utrzymuje świeżość i jest bardzo wilgotne. Postanowiłam zrobić dwuwarstwowe zdrowe ciasto bezglutenowe – ciasto bananowo-kokosowe. Spread the baking tray with baking paper and pour banana mass into it,next the coconut mass. Bake at 175 ° C for 40 minutes. Wsyp kaszę i gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut - aż kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią najpierw masę bananową, a potem kokosową. Kaszę przestudź, a następnie podziel na 2 części. Add millet and cook on low heat under cover for about 15 minutes – until the millet is soft and the liquid is absorbed.