Nam jej smak nieodłącznie kojarzy się z dzieciństwem i wszystkimi ciepłymi wspomnieniami z rodzinnego domu, więc w tym wielkanocnym okresie jej zapach w naszej kuchni był czymś absolutnie urzekającym :-) A poniżej przepis: Składniki: Na ciasto: - 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej - 1 szklanka mąki pszennej - 200 g masła - 1 jajko - 1 żółtko - 3 czubate łyżki cukru pudru - szczypta soli - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na krem: - 250 g serka mascarpone - 2 łyżki kawy zbożowej Inka klasyczna - 1 czubata łyżka cukru pudru - 2 łyżki wrzącej wody - pestki granatu - gorzka czekolada Wykonanie: Mąki wysypujemy na stolnicę. Na koniec dodajemy jajko i żółtko, szybko zagniatamy ciasto, wkładamy je do torebki foliowej, spłaszczamy i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy na placek w kształcie prostokąta (około 1/2 ciasta odkładamy). W środku robimy wgłębienie, dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli, mieszamy. Pozostając w mocno wielkanocnym klimacie dziś chcielibyśmy zaprezentować Wam przepis na mazurek kawowy. Jej harmonijna kompozycja oraz wysoka zawartość polskich zbóż sprawia, że Inka zawiera składniki odżywcze, ma łagodny smak, subtelny aromat i delikatną piankę.