WTOREK: ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z PIECZONYM MIĘSEM

Agnieszka
Zapiekanki
17.09.2019 8:59
WTOREK: ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z PIECZONYM MIĘSEM

1/2 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczka chilli 1/2 łyżeczka suszonego oregano ½ łyżeczki kuminu 1 liść laurowy 1 starty ząbki czosnku 1 mała biała cebula 2 łyżki oleju Sok z jednej małej cytryny Sok z jednej małej pomarańczy 1 szklanka bulionu warzywnego, mięsnego lub wody Zapiekanka 200 g makaronu rurki, lub świderki 1 mała mozzarella light ½ szklanki jogurtu greckiego 1 jajko 1 główka brokuła Przygotowanie: Krok 1 Zrób carnitas. Liczba porcji: 3-4 Zapiekanka makaronowa z mięsem carnitas i brokułem W zapiekance makaronowej można zapiec wszystko, ale zapiekanka makaronowa z mięsem carnitas, długo duszonym w aromatycznym sosie, bije na głowę całą resztę stawki. Przepis na carnitas pochodzi z tasty.co Spróbuj innych zapiekanek makaronowych Zapiekanki z makaronu spaghetti z serem camabert Zapiekanki makaronowej mac and cheese w słoiku Klasycznej zapiekanki mac and cheese Składniki: Carnitas 0,5 kg karkówki wieprzowej lub łopatki 1/2 łyżeczka soli Krok 3 W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale odcedź go na minutę przed czasem podanym w instrukcji. Wymieszaj wszystko i smaż przez chwilę, a potem wlej sok z cytryny i z pomarańczy, szklankę bulionu lub wody, podkręć temperaturę, doprowadź do wrzenia, przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika. Krok 6 Wyjmij mięso z piekarnika, przestudź, przełóż na deskę do krojenia i przy pomocy dwóch widelców porwij na małe kawałki. Wyłóż na rozgrzany olej i smaż, obracając tak żeby mięso było obsmażone na brązowo z każdej strony. Jeśli nigdy nie próbowaliście, nie robiliście carnitas, musicie koniecznie spróbować, gdyż jest to jeden z najsmaczniejszych sposobów przygotowania mięsa. Mięso w efekcie staje się nadzwyczaj delikatne i miękkie, rozpada się po dotknięciu widelcem i rozpływa w ustach. Mięciutkie mięso świetnie idzie w parze z przypieczonym makaronem i kremowym brokułem. Tradycyjny sposób przygotowania carnitas polega na duszeniu wieprzowiny w miedzianym rondlu o grubym dnie. Smaż mięso partiami, jeśli nie zmieszczą się w naczyniu, tak żeby było ładnie obsmażone. Powstaje absolutnie wyjątkowa zapiekanka makaronowa z brokułem i mięsem carnitas. Zapiekanka makaronowa z mięsem wcześniej upieczonym i brokułem jest niesamowicie delikatna i pachnąca. To metoda smażenia wieprzowiny, polegająca na bardzo długim, powolnym duszeniu w tłuszczy. Na wierzchu rozłóż porwaną na kawałki drugą połowę mozzarelli. W naszym przepisie wystarczy godzina pieczenia w wysokiej temperaturze. Najlepiej do tego celu nadaje się karkówka, lub łopatka, mięso delikatnie przetkane tłuszczem, który sprawia, że wysycha ono podczas długotrwałej obróbki cieplnej. Carnitas tradycyjnie podaje się z salsą i tortillami. My proponujemy nieco inny sposób wykorzystania tego aromatycznego mięsa – w zapiekance makaronowej. Przełóż mięso do misy z makaronem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/wtorek-zapiekanka-makaronowa-z-pieczonym-miesem/