Wegetariańska shepard's pie z boczniakami i cieciorką

Agnieszka
Zapiekanki
26.03.2018 14:03
Wegetariańska shepard's pie z boczniakami i cieciorką

Poziom trudności: łatwy Liczna porcji: 4 Składniki: Nadzienie - 2 marchewki - 1 pietruszka - 2 gałązki selera naciowego lub kawałek selera korzennego (około szklanki po pokrojeniu) - Puszka cieciorki - 1 cebula - 5-6 boczniaków - 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina albo ciemnego piwa - 1 szklanka bulionu warzywnego albo wody - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 1 łyżka słodkiej papryki - 1/2 łyżeczki tymianku - 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego - 2 łyżki oleju Rozgrzej na patelni łyżkę masła wrzuć na nie grzyby i smaż na intensywnym ogniu, aż lekko zbrązowieją (ok. 2-3 minuty). Jeden z czytelników zwrócił nam uwagę na to subtelne rozróżnienie, za co dziękujemy, choć już wcześniej byliśmy jej świadomi (wolimy używać nazwy shepard’s pie niż cottage pie bo po prostu bardziej nam się podoba :-D). Odcedź, dodaj 2 łyżki masła, szczyptę gałki muszkatołowej, 2 łyżki siekanej natki pietruszki i ubij warzywa tłuczkiem do ziemniaków, albo przepuść przez praskę. Gotuj w garnku parowym, albo zalej niewielką ilości wody i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Wlej wino lub piwo, odparuj alkohol po czym dodaj do warzyw 2 łyżki przecieru pomidorowego, rozprowadź w warzywach, a następnie wlej szklankę wody. Mniejsza zresztą o nawę, ważne jest to, że wegetariańska zapiekanka pasterska może spokojnie iść w zawody z shepard’s i cottage pie. - Sól i pieprz Warstwa wierzchnia - Główka kalafiora (dość duża) - 1 pietruszka - 2 łyżki masła - 1/2 szklanki tartego parmezanu - Szczypta gałki muszkatołowej - Siekana zielona pietruszka Wyłóż na spód sos, przykryj masą kalafiorową, posyp z wierzchu tartym parmezanem (około pół szklanki). Jak przystalo na ludzi robiących w tym biznesie, podstawę zapiekanki stanowi mielona jagnięcina lub baranina. Przepłucz cieciorkę pod zimną wodą, osusz, posyp łyżką słodkiej papryki i pieprzem kajeńskim, wymieszaj, wysyp na tackę wyłożoną papierem i wstaw do piekarnika. Zamrożoną trzeba później przełożyć na talerz i wstawić na noc do lodówki do rozmrożenia, a przed podaniem podgrzać. A na wierzchu delikatne jak chmurka pure z kalafiora. Krok 4 Wyciągnij cieciorkę z piekarnika i przełóż do rondla z sosem, dodaj do niego grzyby, wymieszaj. Masa nie musi być tak gładka jak na pure i może być lekko grudkowata. Przykryj, zagotuj, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut. Krok 2 Umyj, obierz i posiekaj w kostkę (nie musi być drobna) marchew, pietruszkę, selera i cebulę. Cottage pie to właściwie ta sama zapiekanka, tyle że zrobiona na bazie dowolnego mięsa mielonego.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/wegetarianska-shepards-pie/