Krwawy makaron z Hollywod Makaron z wódką – pasta alla vodka – to jedno z dań o pięknej historii, do którego, jak w przypadku wielu udanych wynalazków, przyznaje się wielu ojców. Makaron z wódką w dwóch wersjach Są dwa główne sposoby przygotowywania sosu na wódce: szybki i wymagający więcej czasu (wiecie jak to jest – jak jest szybko to nie jest dobrze… Legenda głosi, że po raz pierwszy sos na wódce zrobili ludzie od obsługi technicznej w Hollywood, zużywając do niego płyn stosowany w horrorach i innych krwawych produkcjach – czyli sok pomidorowy imitujący krew, do którego dla lepszego połysku dodawano alkoholu. Prawdy w tej opowieści jest niewiele, faktem natomiast jest, że Hollywood zajadało się pastą alla vodka, co we wspomnieniach potwierdza syn Audrey Hepburn. Makaron z wódką – pasta alla vodka – jest wręcz genialnym daniem. Podajemy Wam przepis według drugiego sposobu, który, naszym zdaniem jest znacznie lepszy – sos jest smaczniejszy, gęsty, kremowy bez śladu alkoholu. W oryginale danie nazywa się Penne alla Vecchia Bettola i nazwę wzięło od restauracji, w której zostało wymyślone. W pierwszym przypadku sos dusi się w rondlu przez pół godziny. Penne alla vodka bywa podawane z kurczakiem, albo z prosciutto i zielonym groszkiem.