Sałatka z pieczonyc buraczków z chmurkami koziego sera

Agnieszka
Sałatki
26.03.2018 14:05
Sałatka z pieczonyc buraczków z chmurkami koziego sera

Sałatka z pieczonych buraków z chmurkami z koziego sera – składniki: 6 małych albo 4 średniej wielkości buraki czerwone 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2 garście umytego szpinaku 1 garść orzechów włoskich 50 g kremowego serka koziego 2 łyżki gęstego jogurtu Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 W naszym przepisie zrezygnowaliśmy z kremówki, zamiast niej ubiliśmy serek z gęstym jogurtem, dzięki czemu jest znacznie mniej kaloryczny, a przy tym nadal lekki jak puch. Jeśli sądzicie, że wiecie wszystko o sałatkach z buraczków i koziego sera, a nie jedliście sałatki z serem ubijanym, to naprawdę czas to nadrobić! Rozgrzej suchą patelnię, wysyp na nią orzechy włoskie i praż na dość intensywnym ogniu przez 2-3 minuty, mieszając co jakiś czas, żeby się uprażyły. Pieczone buraki nie tylko świetnie smakują (w szczególności w towarzystwie chmurek z koziego sera). Przepłucz ją pod zimną wodą, a następnie wysyp na patelnię, na której prażyły się orzechy. Na talerzu rozłóż szpinak, wysyp na niego kaszę, a nie niej ułóż buraczki. To jest sałatka z pieczonych buraków na bogato ;-). Wyjmij buraczki z piekarnika, przestudź i obierz, a następnie pokrój w cienkie plasterki. Krok 4 Połącz kozi serek z jogurtem i energicznie ubijaj rózgą, albo przy pomocy miksera. Kremowy kozi serek ubity z mocną, tłustą śmietaną (napowietrzony i puszysty) wygląda i smakuje jak chmurka. Liczba porcji: 2 Sałatka z pieczonych buraków pod chmurką Zawierają też dużo wartościowych składników – są bogate w witaminy i minerały (np. mają dużo witaminy C, kwasu foliowego, potasu, żelaza oraz magnezu. Umyj dokładnie buraczki, przełóż na tackę do pieczenia i wstaw do piekarnika na godzinę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/salatka-z-pieczonych-burakow/