Sałata ze śmietaną do obiadu – Składniki: sałata masłowa 200ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 3 łyżki soku z cytryny (można dać mniej lub więcej do smaku) cukier do smaku (u mnie 1 czubata łyżeczka) sól i pieprz do smaku Sałata ze śmietaną do obiadu – Wykonanie: Sałatę umyć pod zimną wodą, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki. Do kubeczka wlać śmietanę, dodać sok z cytryny (ja dodaję po 1 łyżce i smakuję, czy jest odpowiednio kwaśne – jeśli nie, to dodaję kolejne łyżki i smakuję – z reguły na 200 ml śmietany zużywam 3 łyżki soku z cytryny). Warto wiedzieć, że sok z cytryny nie tylko wpływa na walory smakowe tej sałatki, ale także sprawia iż żelazo zawarte w sałacie jest lepiej wchłanialne. Najbardziej uwielbiam ją właśnie na słodko-kwaśno z dodatkiem cytryny, ale w ostateczności cytrynę można zastąpić wedle upodobań kwaskiem cytrynowym lub octem.