Chleb 7 ziaren - kubek jogurtu naturalnego lub serwatki 400 ml - 250 ml wody mineralnej lub źródlanej (lub więcej jeśli ciasto będzie potrzebować) - 2 łyżeczki soli - 1 łyżka cukru - 10 g drożdży instant - 2 łyżki otrąb pszennych - 2 łyżki otrąb orkiszowych - 2 łyżki siemienia lnianego - 2 łyżki sezamu - 2 łyżki płatków owsianych - 2 łyżki pestek dyni - 2 łyżki pestek słonecznika uprażonego na suchej patelni - 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej - 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej poznańskiej - 1 łyżeczka mielonego kminku - 2 łyżki oleju słonecznikowego do ciasta - 1 łyżka oleju do wysmarowania miski Mąkę wsypać do miski, dodać cukier i drożdże, wlać wodę, jogurt lub serwatkę, wsypać wszystkie ziarna i wyrobić dosyć elastyczne ciasto (mi wyrabiał mikser mieszadłem do ciasta chlebowego), na koniec dodać olej i wymieszać ponownie. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na stół, na omączony blat, odgazować dwa razy składając w pół i wyrobić ponownie. Proporcje mąk można zmienić np dodać więcej pszennej jeśli nie lubimy zbytnio pełnoziarnistych mąk. Proporcje mąk można zmienić np dodać więcej pszennej jeśli nie lubimy zbytnio pełnoziarnistych mąk. Rok temu szukałam przepisu na zrobienie na Wielkanoc chleba 7 ziaren.