Domowa biała kiełbasa Składniki: 3 kg karkówki wieprzowej 2 kg surowego boczku wieprzowego 3 łyżki soli 1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu 20 g majeranku 1 główka czosnku, około 10 ząbków 400 ml bardzo zimnej wody lub np. wywaru mięsnego 8-9 m jelit wieprzowych Przygotowanie: Krok 4: Tak przygotowaną kiełbasę można przechowywać przez 3-4 dni w lodówce lub np. zamrozić w odpowiednich porcjach. Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram Więcej pysznych pomysłów na wielkanocne przepisy znajdziesz >> TUTAJ << Włóż ją do mrygającej wody na około 20 minut z liściem laurowym i zielem angielskim, trzymaj na małym ogniu (nie gotuj). Farsz pozostaw w lodówce na noc, aby smaki się przeniknęły. Krok 3: Namocz jelita w zimnej wodzie przez 2 godziny, następnie warto je jeszcze przepłukać. Następnie boczek zmiel na drobnych oczkach, natomiast karkówkę na grubych. Porada: Aby kiełbasa podczas parzenia nie pękała, nakłuj każde pętko w kilku miejscach wykałaczką.