Składniki (14 sztuk): 4 szklanki mąki pszennej 25 g świeżych drożdży lub 7g instant 1 szklanka ciepłego mleka( ewentualnie dodać odrobinę więcej gdyby ciasto było za twarde) 1/4 szklanki cukru 1 jajko wielkość L+ 1 jajko do posmarowania paluchów 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 3 łyżeczki maku lub sezamu Do małej miski wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru, 4 łyżki ciepłego mleka i 1 łyżeczkę mąki. Po tym czasie podzielić je na 14 części, uformować podłużne wałeczki długości ok. 30 cm. i zostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 minut. (Z drożdży instant nie trzeba robić rozczynu,wystarczy wsypać je bezpośrednio do mąki, wymieszać i dodać pozostałe składniki, a następnie wyrobić ciasto) Gdy zaczyn ruszy przelać do miski z przesianą mąką, dodać ciepłe mleko, resztę cukru, sól i olej oraz jedno duże jajko. Znikają w zastraszającym tempie, moje dzieci zjadają je bez żadnych dodatków ; ) Z połowy ciasta zrobiłam bułeczki i mimo tego samego surowca smakowały trochę inaczej : )