Mazurek czekoladowy Składniki: Ciasto (spód mazurka): 120 g zimnego masła 220 g mąki pszennej 40 g cukru pudru szczypta soli 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 żółtko Krem: 600 g masy kajmakowej jasnej 200 g czekolady gorzkiej 70% kakao 50 g rozdrobnionych orzechów laskowych lub np. włoskich Dodatkowo: 50g orzechów laskowych lub np. włoskich do posypania gotowego mazurka 7-10 g liofilizowanych truskawek Przygotowanie: Krok 1: Ciasto (spód mazurka): Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj przesianą mąkę, cukier, sól, śmietanę i żółtko. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Zawiń w folię spożywczą, schłodź w lodówce przez 2 godziny. Czekolada i kajmak tworzą idealny zestaw smakowy, a w połączeniu z kruchym ciastem tworzą ciasto kompletne. Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook. U nas na stole wielkanocnym nie może zabraknąć mazurka i baby. Następnie ciasto równomiernie rozłóż na formie do mazurka.