400 g makaronu świderki 1 duża cebula 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 1 szklanka wywaru warzywnego albo rosołku 1 szklanka mleka 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka soli ¼ łyżeczki pieprzu 1 szklanka mrożonego groszku 1 słoiczek karczochów w zalewie 2 puszki tuńczyka w sosie własnym duża garść parmezanu 2 kajzerki Makaron ugotować (ok 3 minuty na półtwardo bo dojdzie podczas pieczenia), przelać zimną wodą i odstawić do odsączenia na durszlaku. W mojej bazą jest makaron, dodałam też tuńczyka z puszki i mrożona groszek a także karczochy. To cudowny wynalazek - dodajesz różne składniki, które akurat masz w lodówce, do tego jakiś sos i najlepiej jakiś ser, do piekarnika i zawsze będzie pyszne. Natomiast można tu oczywiście podejść do tematu kreatywnie i dokonać jakiś zmian - zamiast groszku sprawdzi się szpinak, a karczochy można zastąpić np. suszonymi pomidorami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Bułki pokroić na kawałki a następnie rozdrobnić w melakserze (albo bardzo drobno porwać). W środku tygodnia ląduje na blogu makaronowa zapiekanka z tuńczykiem groszkiem i karczochami.