Na ok 100 pierogów Farsz: 1 kg płucek 3 duże cebule 3 duże ząbki czosnku 2 jajka sól pieprz majeranek ziele angielskie liść laurowy 2 kostki rosołowe 2 łyżki oleju Następnie zalać ponownie wodą dodać, sól, ziele angielskie, liść laurowy i kostki rosołowe i gotować jeszcze ok 40 min. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Ciasto wałkować na cienkie placki, wykrawać kółka , na każde kółko nakładać farsz i dobrze sklejać brzegi - Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem 2-3 łyżek oleju. Ciasto 1 kg mąki+na podsypywanie 1 jajko 2 łyżki oleju gorąca woda Płuca zmielić,dodać zeszkloną cebulkę sól, pieprz, jajko i majeranek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Farsz musi być naprawdę dobrze doprawiony, nie żałujmy ani pieprzu, ani soli, dodajmy też naprawdę sporą ilość majeranku.