Składniki: 300 g ryżu (jaśminowy) 750 ml mleka 2% 4,5 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 40 g masła (+ do wysmarowania naczynia żaroodpornego) szczypta soli szczypta soli 1 litr prażonych jabłek (przepis znajdziesz tutaj ) lub 1 kg jabłek 2 łyżki cynamonu 2 łyżki soku z cytryny cukier do smaku Do podania: 400 g śmietany 18% cukier puder cynamon lub 1 kg jabłek 2 łyżki cynamonu 2 łyżki soku z cytryny cukier do smaku Do podania: 400 g śmietany 18% cukier puder cynamon Obieramy je, kroimy na małe kawałki wrzucamy na patelnię i smażymy z dodatkiem cukru, soku z cytryny i cynamonu. Po zagotowaniu dodajemy masło, cukier, cukier waniliowy i sól. Sposób wykonania: Ryż wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem i zagotowujemy (od czasu do czasu mieszając aby ryż nie przywarł do dna). Na dno wykładamy połowę ryżu, a następnie wykładamy jabłka.