😉 SKŁADNIKI - 200 g mąki pszennej - 3 jajka - 250 ml mleka - 150 ml wody gazowanej - 100 g młodych liści szpinaku baby - 3 łyżki roztopionego masła lub oleju - 1 łyżka cukru (opcjonalnie do słodkich naleśników) - szczypta soli PRZYGOTOWANIE - Do kielicha blendera wsyp mąkę, sól oraz opcjonalnie cukier (do słodkich naleśników), wbij jajka, wlej mleko oraz rozpuszczone masło i wrzuć opłukane liście szpinaku. A jeszcze w tym tygodniu podam Wam przepis na rewelacyjny tort z ich udziałem, więc od razu możecie usmażyć je z podwójnej porcji! Za sprawą dużej ilości jajek i wody gazowanej wychodzą z niego cieniutkie i elastyczne naleśniki, które łatwo się smaży bez dodatkowego tłuszczu na patelni. - Na koniec wlej gazowaną wodę i połącz z ciastem już na małych obrotach. Sam smak szpinaku jest tylko delikatnie wyczuwalny, więc takie naleśniki możemy spokojnie podać w sposób wytrawny lub słodki.