Warzywne kotleciki z brokuła i selera – przepis krok po kroku Warzywne kotleciki z brokuła i selera – potrzebne składniki: - 500 g brokuła - 500 g selera - 1 cebulę - 1 ząbek czosnku - 1 jajko - 2 płaskie łyżki mąki ryżowej - mąki jaglanej (do panierowania) - oleju do smażenia - przypraw: słodkiej papryki, imbiru, kminku mielonego, soli i pieprzu, (u mnie sól himalajska i pieprz ziołowy) Warzywne kotleciki z brokuła i selera – przepis krok po kroku Im bliżej do wiosny, tym bardziej mam ochotę na eksperymentowanie z warzywnymi zamiennikami mięsnych dań 😉 Inspiracją do stworzenia tego dnia był przepis Ani z bloga opycha.pl na warzywne medaliony z kalafiora i selera. 🙂 Warzywne kotleciki z brokuła i selera – wykonanie krok po kroku: 1. Selera obieramy i kroimy w kawałki, a brokuła dzielimy na różyczki. Ja preferuję mąkę jaglaną, która dla mnie jest idealnym, bezglutenowym zastępnikiem bułki tartej 😉 8. Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju, co jakiś czas przewracając je na drugą stronę, aż będą rumiane. Skusicie się na takie warzywne kotleciki z brokuła i selera? 3. Po ugotowaniu odcedzamy brokuła oraz selera z wody i ścieramy na jarzynowych oczkach tarki. Okazały się tak pyszne, że jedliśmy je już 4 razy i nadal nie mamy dość 😀 Z podanych przeze mnie porcji wychodzi ok. 32 sztuki małych kotlecików. Nasze warzywne kotleciki z brokuła i selera są już gotowe 🙂 Ja najbardziej lubię podawać je z domowej roboty dipem jogurtowym z przyprawami. Warto również odsączyć selera z nadmiaru wody przed starciem, zgniatając go w dłoni. Postanowiłam zatem troszkę poeksperymentować i przygotować takie kotleciki z brokuła. Dodajemy do nich podsmażoną cebulę z czosnkiem i przyprawy, po czym wszystko razem mieszamy i kosztujemy przed dodaniem reszty składników. 9. Po usmażeniu warto przełożyć je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.