Odmiany tej potrawy znane są również w Niderlandach pod nazwą vogelnestje, co możemy przetłumaczyć jako jajko w gniazdku, czy w Brazylii, gdzie mówi się na nie bolovo, czyli po prostu ciastko z jajkiem. Oryginalnie ugotowane na pół twardo jajko chowa się w surowym mięsie z białej kiełbasy, formując kulę, a następnie obtacza w bułce tartej i smaży na głębokim oleju. Kule z ciecierzycy tradycyjnie usmażyłem na głębokim oleju, ale możecie również upiec je w piekarniku po uprzednim posmarowaniu olejem. Przygotowując jajka po szkocku, mój ulubiony przepis na falafele nieco zmodyfikowałem, dodając odrobinę świeżego tymianku, który świetnie się komponuje z pozostałymi składnikami. Scotch eggs, czyli jajka po szkocku to popularna brytyjska przekąska serwowana w tamtejszych pubach do piwa i chętnie zabierana na pikniki. Jeszcze na zachętę dodam, że jajka po szkocku smakują wprost obłędnie z domowym sosem tatarskim.