Sękaczek wg Siostry Anastazji

Ewa
Ciasta
10.03.2018 11:18
Sękaczek wg Siostry Anastazji

Ciasto: 350 g mąki 250 g masła 90 g cukru pudru 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 2 galaretki żółte Masa orzechowa: 200 g posiekanych orzechów 180 g cukru 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 150 g masła Na stolnicę lub do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne masło, pokrojone na mniejsze kawałki lub starte na dużych oczkach tarki i siekamy. Schłodzone ciasto kroiłam na mniejsze kawałki i rozkładałam na blaszce lekko obtoczonymi w mące krupczatce dłońmi. Dzielimy je na 3 równe części i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Na pierwszy kruchy spód wykładamy połowę masy jabłkowej, przykrywamy drugim kruchym ciastem, rozprowadzamy resztę masy jabłkowej. Zdecydowanie najlepsze na 2-3 dzień, gdy kruche blaty nieco zmiękną. Na koniec dodajemy rozmącone jajka oraz kwaśną śmietanę i szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cukier, miód, mleko oraz grubo siekane orzechy. Udostępnij Zapisz Trzy warstwy kruchego ciasta przełożone masą jabłkową i masą orzechową na wierzchu. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i wykładamy nim dno formy do pieczenia (21x32cm) wyłożonej papierem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2018/03/10/sekaczek-wg-siostry-anastazji/