Składniki - 1 podwójna pierś z kurczaka - 2 łyżeczki ostrej przyprawy do kurczaka - szczypta oregano - szczypta rozmarynu - szczypta tymianku - sól - pieprz - 1 ząbek czosnku - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 brokuł - 400 g makaronu penne rigate (pióra) - 600 ml mleka - 75 g masła - 4 żółtka - 1 kostka rosołowa drobiowa - 75 g mąki pszennej - 1 łyżka cukru - sok z połówki cytryny - szczypta gałki muszkatołowej - 150 g mozzarelli w kostce lub startej Przygotowanie Kurczaka kroimy w kostkę doprawiamy przyprawą, oregano, rozmarynem tymiankiem solą oraz pieprzem. Mleko, masło, żółtka, kostkę mąkę i cukier wrzucamy do garnka, wstawiamy na mały ogień i mieszamy energicznie za pomocą trzepaczki. Wrzucamy go na wrzącą, lekko posoloną wodę na ok. 3 minuty. Gdy sos będzie gotowy dodajemy do niego sok z cytryny oraz gałkę muszkatołową. Przygotowanie sosu trwa ok. 10-15 minut, po tym czasie powinien się zagęścić. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek.