Sos beszamelowy: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 1 cebula 500 ml mleka 200 g tartej mozzarelli 2 żółtka szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Podzielony na różyczki kalafior gotujemy na al dente w osolonej wodzie z dodatkiem małej ilości cukru oraz szczypty kwasku cytrynowego. Porcja jest wystarczająca dla 3-4 osób (choć wiele tak na prawdę będzie zależało od wielkości kalafiora i apetytu domowników;). 1 duży kalafior 1 cukinia 300 g cienkiej kiełbasy zioła prowansalskie sól, cukier szczypta kwasku cytrynowego Udostępnij Zapisz Taki kalafior zapieczony z cukinią oraz kiełbasą pod beszamelowym sosem serowym jest fajną opcją np na ciepłą kolację. Następnie cebulę oprószamy mąką i energicznie mieszając smażymy razem jeszcze 2-3 minuty. Rozkładamy naprzemiennie różyczki kalafiora, plasterki kiełbasy oraz cukinii. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę, chwilę przesmażamy razem.