Deser z macarpone, białą czekoladą i solonym karmelem

Desery
07.03.2018 11:33
Deser z macarpone, białą czekoladą i solonym karmelem

Składniki (2 duże desery): 100 g białej czekolady (z dużą ilością masła kakaowego) 250 g mascarpone (schłodzonego) 100 ml śmietanki kremówki 36% (schłodzonej) 1 łyżka likieru Słony Karmel (w opcji dla dzieci pominąć) 8 okrągłych biszkoptów Czekoladę rozpuścić na parze, przestudzić i wymieszać z połową mascarpone. Do masy dodałam również białej czekolady oraz kremówki i całość wyszła tak pysznie, że zrodził się już pomysł do wykorzystania jej ponownie, podczas przygotowania aksamitnego sernika z mascarpone na zimno. Na dno pucharków pokruszyć po dwa biszkopty, przykryć częścią masy, dodać po kolejne dwa pokruszone biszkopty i przełożyć masą z mascarpone. Solony karmel: 50 g cukru trzcinowego 25 g masła 30 ml śmietanki kremówki 36% szczypta soli morskiej Cukier trzcinowy rozpuścić na rozgrzanej patelni.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/szybki-deser-z-mascarpone/