Składniki (duża keksówka): 4 dojrzałe banany 100 ml mleka roślinnego lub zwykłego 100 ml mocnego espresso 2 jajka (wielkość L) szczypta soli 100 g cukru trzcinowego 100 g płynnego oleju kokosowego 150 g mąki 20 g ciemnego kakao 100 g mąki migdałowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 100 g posiekanej gorzkiej czekolady (min. 70%) Banany zmiksować blenderem z mlekiem i kawą. Jeśli w domu zalegają Wam mocno dojrzałe, nawet czarne banany jest tylko jeden słuszny sposób, aby je spożytkować, a mianowicie upiec chlebek bananowy : ) Bardzo prosty do przygotowania, idealnie sprawdzi się jako słodkie śniadanie, podwieczorek, czy piknikowa przekąska. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 50 minut.