SKŁADNIKI na 2 porcje jako dodatek do obiadu albo 1 porcja jako całe danie dla jednej osoby - 250g groszku cukrowego - 2-3 plasterki bekonu (cieniutkie jak papier, długie plasterki boczku) - 5g masła - ½ małej cytryny - 1 łyżeczka skórki startej z cytryny - 1 średniej wielkości ząbek czosnku - 1 łyżka drobno startego sera Pecorino Romano Surowy groszek cukrowy z powodzeniem można użyć jako składnik sałatek albo jako dodatek do zup – dodajemy groszek na sam koniec gotowania, żeby go nie rozgotować – przegotowany porozpada się na papkę. Nie ma w liście składników pomyłki – nie ma ani soli, ani pieprzu – pikantności dodają sok i skórka z cytryny, a ser i bekon są już wystarczająco słone. Groszek jest rośliną krótkiego zimowego dnia (potrzebuje zaledwie 4-6 godzin słońca na dobę) ale ma swoje upodobania co do dodatniej zimowej temperatury, której nasza szerokość geograficzna nie jest mu w stanie zagwarantować. Groszek cukrowy jest bardzo wdzięcznym warzywem – u nas niestety rzadko hodowany jest w ogrodach do takiego wczesnego jedzenia, jak w dzisiejszym przepisie . Zielono mi! Nie szkodzi, że do pierwszego dnia wiosny jeszcze kilka tygodni – na naszym stole powoli robi się już świeżo i optymistycznie zielono. Młody groszek cukrowy można jeść na surowo – w takim wydaniu jest najzdrowszy. W dalszym ciągu podgrzewając groszek z czosnkiem, wyciskamy do niego sok z połowy cytryny i dokładnie mieszamy przez minutę. Podajemy od razu – do obiadu zamiast sałatki, albo jako samodzielne danie, np. z dodatkiem niezawodnego jajka w koszulce.