Trójkolorowa terrina rybna

Przekąski
05.03.2018 21:30
Trójkolorowa terrina rybna

Author: www.cookingforemily.pl Ingredients 400 g filetów z dorsza 300 g filetów z łososia 6 jajek 150 gr śmietany 36% 2 łyżki masła 100 gr szpinaku po 2 łyżki posiekanej natki i koperku+ kilka gałązek koperku sok z połowy cytryny otarta skórka z połowy cytryny sól i pieprz SOS: 100 g gęstej kwaśniej śmietany 18% 100 g śmietanki 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Instructions Filety umyć i osuszyć. Czasem te nowe odsłony stają się klasyką i powtarzają się przez kolejne lata – i tak np. od kilku Wigilii nie może na stole zabraknąć gravlaxa, chociaż w tym roku zamierzam go zrobić trochę inaczej do tej pory – z buraczkami. I tak było i w tym roku niestety.. i trzeba było ospy Emilki (od dziś siedzę z nią w domu na zwolnieniu) , żebym miała chwilę czasu, żeby wrzucić Wam ten świąteczny przepis. Przynajmniej jedna zaleta tej choroby:) Udało mi się w tym grudniowym zabieganiu przygotować i sfotografować jeden przepis – trójkolorowa zapiekanka rybna sprawdzi się jako zimna przystawka na świątecznych obiadach albo jako urozmaicenie wigilijnego stołu. Dorsza zmiksować na gładką masę z 3 jajkami, połową śmietany, połową skórki i soku z cytryny, posolić i popieprzyć. Na innych blogach już od początku grudnia mnożą się uszka, śledzie, ryby i ciasta a u mnie w grudniu zwykle mniej aktywności niż w całym roku. Na dno formy wyłożyć gałązki koperku ( bez twardych łodyżek) na to wyłożyć dorsza, potem dorsza ze szpinakiem i na wierzch łososia. Miskę robota kuchennego przepłukać i włożyć do niego łososia, resztę śmietany, skórki i soku z cytryny, 3 jajka, sól i pieprz – zmiksować na gładko. Zapiekankę rybną wyjąć z piekarnika, ostudzić a następnie wstawić do lodówki na minimum 3 godziny ( najlepiej na noc). Nie wiem jak u Was, ale u nas zawsze na wigilię staramy się z siostrą wprowadzić jakąś nowość. 3.5.3208 Related Posts Zapiekanka ze szparagami na chlebie Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok… Dwukolorowa zapiekanka pasterska Zapiekanka pasterska to klasyczne angielskie danie, w oryginale z jagnięciną i pod warstwą ziemniaczanego pure. Oczywiście 95% potraw to sprawdzone klasyki i przepisy niezmienne od lat ( za to też lubimy Wigilię, za te powtarzające się smaki, które niosą ze sobą wspomnienia wszystkich poprzednich Wigilii), ale lubimy dodać coś nowego. Pierogi z rybą Barszcz, kapusta wigilijna, śledzie, pierogi z kapustą i grzybami, smażony karp, grzybowa - mocne wytrawne…

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://cookingforemily.pl/2016/12/trojkolorowa-zapiekanka-rybna/