Składniki (4 osoby): |Makaron ze szpinakiem i szynką szwarcwaldzką w sosie śmietanowym| Wykonanie: - opakowanie makaronu świderki, rurki lub wstążki - 450 gram szpinaku liściastego mrożonego (lub świeżego) - 2 piórka czosnku - opakowanie szynki szwarcwaldzkiej (parmeńskiej lub innej tego typu) - 50 gram sera typu parmezan - 200 gram śmietanki kremówki - łyżeczka gałki muszkatołowej - sól, pieprz - oliwa Szpinak rozmrażamy(jeśli używamy mrożonego). ze szpinakiem i szynką szwarcwaldzką w sosie śmietanowym| |Makaron ze szpinakiem i szynką szwarcwaldzką w sosie śmietanowym| |Makaron ze szpinakiem i szynką szwarcwaldzką w sosie śmietanowym| Gdy się zagotuje to wrzucamy świderki i gotujemy zgodnie przepisem na opakowaniu lub zgodnie z własnymi upodobaniami na bardziej miękki. Innym sposobem jest wrzucenie mrożonego szpinaku na patelnię z odrobiną wody i rozmrażanie na wolnym ogniu. Możemy je przygotować jako codzienny posiłek, ale również sprawdzi się na proszony obiad w niedzielę :) W tym czasie, gdy szpinak będzie już rozmrożony, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (sól, pieprz i gałkę muszkatołową). Nakładamy na talerze wraz z przygotowanym szpinakiem z dodatkami.