Sok z cytryny Ziemniak słodki i biały Pestki słonecznikowe Jabłko ( pokrojone w kostkę) Czerwona cebula - Jarmuż kroimy; dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy; - Pokrojone w kostkę ziemniaki solimy i mieszamy z oliwą z oliwek pieczemy w nagrzanym piekarniku do 230 C – czas pieczenia ziemniaków jest zależny od wielkości kostki około 30-45 min; - Do jarmużu dodajemy upieczone ziemniaki, pokrojone jabłko i pestki słonecznikowe. Czosnek Oliwa z oliwek - Oliwę z oliwek mieszamy z solą, pieprzem, sokiem z cytryny, pokrojoną pietruszkę i czosnkiem; Uzyskaną marynatę dodajemy do łososia i mieszamy. Łosoś dostarcza nam białka i kwasy tłuszczowe omega 3 – kwasy które mają działanie przeciwzapalne; ze względu na obecność omega 3 – Amerykańskie Stowarzyszenie Serca zachęca do spożywania dwóch 100 gramowych (3.5 oz) porcji ryb w ciągu tygodnia. Ta sałatka z jarmużem jest jedną z moich ulubionych – jest lekka, odrobine słodka i pikantna. Polewamy dressingem musztardowym Dressing Musztardowo-Miodowy Musztarda Oliwa z oliwek Biały ocet winny Ząbek czosnku Miód Pieprz - Składniki dodajemy w dowolnych porcjach według własnego upodobania Przed dodaniem dressingu jarmuż należ skropić sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać po to aby liście pokryły się ożywczą esencją cytrynową.