- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
500 gram ziemniaków
500 gram mięsa wołowego
1 marchewka
1 cebula
100 ml wina czerwonego wytrawnego
1 mała puszka przecieru pomidorowego
3 łyżki sosu worcestershire
2 ząbki czosnku
1 szklanka bulionu
2 żółtka
¼ szklanki parmezanu
sól
pieprz
oliwa
Przepis
Na oliwie podsmażamy mięso mielone z dodatkiem soli oraz pieprzu.
Gdy już mięso lekko się podsmażamy dodajemy do niego startą marchewkę oraz drobno pokrojoną cebulę.
Dodajemy czerwone wino, przecier pomidorowy, sos worcestershire, kminek, tymianek świeżo wyciśnięty czosnek oraz jedną szklankę bulionu.
Całość podsmażamy przez dłuższy czas, do zredukowania się bulionu.
Ziemniaki gotujemy, odcedzamy następnie przepuszczamy przez praskę.
Do rozgniecionych ziemniaków dodajemy dwa żółtka oraz parmezan. Całość dokładnie mieszamy.
Na dnie naczynia żaroodpornego wykładamy warstwę podsmażonego mięsa mielonego następnie wykładamy warstwę z ziemniaków.
Całość posypujemy parmezanem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.
I gotowe.
Życzymy smacznego.