Zapiekanka chłopska

Krzysztof
Zapiekanki
20.10.2014 17:50
Zapiekanka chłopska

Przepis

Składniki:

12 średnich ziemniaków

25 dag kiełbasy

20 dag pieczarek

2 średnie cebule

3 ząbki czosnku

Mała cukinia (20 dag)

Olej

Sól

Pieprz

Sos:

15 dag startego sera żółtego

Mały pojemniczek śmietany – u mnie 18 % (200g)

Szklanka przecieru lub passaty pomidorowej

Majeranek

Szczypta pieprzu cayenne

Jajko

Słodka papryka

Tymianek

Sól

pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie na pół twardo. Ostudzić. Pokroić w talarki, połowę wyłożyć na dnie naczynia uprzednio wysmarowanego odrobiną tłuszczu, aby nic do niego nie przywarło i się nie przypaliło (może to być masło, olej).

Kiełbasę pokroić w kostkę. Podsmażyć. Pieczarki pokroić w półtalarki. Posolić i popieprzyć. Usmażyć do miękkości. Posiekany czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na patelni. Cukinię pokroić w kostkę, przesmażyć.

Na ziemniaki ułożyć pieczarki wymieszana z cebulą. Na to wyłożyć kiełbasę i cukinię. Przykryć warstwą ziemniaków.

Sos: do miski dodać jajko, śmietanę i przecier. Wymieszać za pomocą trzepaczki. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cayenne, słodką papryką, majerankiem i tymiankiem. Na koniec dodać połowę startego sera żółtego. Wylać sos do naczynia. Posypać resztą sera wierzch. Piec ok 30 – 40 minut w 180-200 stopniach.

Smacznego,

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną