Przepis
Składniki:
12 średnich ziemniaków
25 dag kiełbasy
20 dag pieczarek
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
Mała cukinia (20 dag)
Olej
Sól
Pieprz
Sos:
15 dag startego sera żółtego
Mały pojemniczek śmietany – u mnie 18 % (200g)
Szklanka przecieru lub passaty pomidorowej
Majeranek
Szczypta pieprzu cayenne
Jajko
Słodka papryka
Tymianek
Sól
pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie na pół twardo. Ostudzić. Pokroić w talarki, połowę wyłożyć na dnie naczynia uprzednio wysmarowanego odrobiną tłuszczu, aby nic do niego nie przywarło i się nie przypaliło (może to być masło, olej).
Kiełbasę pokroić w kostkę. Podsmażyć. Pieczarki pokroić w półtalarki. Posolić i popieprzyć. Usmażyć do miękkości. Posiekany czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na patelni. Cukinię pokroić w kostkę, przesmażyć.
Na ziemniaki ułożyć pieczarki wymieszana z cebulą. Na to wyłożyć kiełbasę i cukinię. Przykryć warstwą ziemniaków.
Sos: do miski dodać jajko, śmietanę i przecier. Wymieszać za pomocą trzepaczki. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cayenne, słodką papryką, majerankiem i tymiankiem. Na koniec dodać połowę startego sera żółtego. Wylać sos do naczynia. Posypać resztą sera wierzch. Piec ok 30 – 40 minut w 180-200 stopniach.
Smacznego,