Bombery

Ewa

Przekąski

23.02.2018 8:11

Bombery

Ciasto: 300 g mąki 10g świeżych drożdży 3/4 szklanki letniego mleka 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju Sos: puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku bazylia oregano sól, pieprz, szczypta cukru Nadzienie: 500 g pieczarek 250 g szynki 3 cebule 1 łyżka oleju czosnek granulowany papryka w proszku sól, pieprz ser żółty starty na dużych oczkach Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i odrobiną słodkiej papryki w proszku. Na patelni lub w rondelku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Każdą z nich cienko wałkujemy, smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy tartym serem i wykładamy na środku nadzienie. Na koniec dodajemy olej, wyrabiamy jeszcze przez chwilę. Tak nam one zasmakowały, że przepis zapisałam i raz na jakiś czas z przyjemnością do niego wracam. Chwilę smażymy, a gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Oczyszczone pieczarki kroimy na mniejsze części (jednak niezbyt cienko). Zlepiamy dokładnie i układamy na blaszce z wyposażenia piekarnika (wyłożonej papierem do pieczenia). Po chwili dodajemy pomidory wraz z zalewą i gotujemy aż do zgęstnienia sosu. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. W miejsce to wlewamy drożdżowy zaczyn oraz resztę mleka. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2018/02/23/bombery/