Składniki: 600 g dobrej jakości wołowiny, pokrojonej w 1 cm paski 30 g masła klarowanego 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 250 ml bulionu drobiowego 500 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę 75 g wędzonego boczku, pokrojonego w drobną kostkę 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 40 g masła sól, pieprz 200 ml wytrawnego wina białego 4 łyżki śmietany 36% 125 ml startego sera żółtego 2 łyżki posiekanego szczypiorku Przygotowanie: W większej patelni rozgrzej na dużym ogniu masło klarowane, włóż wołowinę i obsmaż szybko z każdej strony tylko do zarumienienia. Cheesy mushroom and beef bake (4 servings) Ingredients: 600 g good-quality beef, cut into 1 cm strips 30 g of clarified butter 1/2 teaspoon ground sweet paprika 250 ml chicken stock 500 g mushrooms, sliced 1 large onion, finely chopped 75 g smoked bacon, cut into small cubes 1 clove of garlic, minced 40 g of butter salt, pepper 200 ml dry white wine 4 tablespoons of double cream 125 ml grated cheese 2 tablespoons chopped chives Preparation: In large pan, heat the clarified butter, add the beef and cook until brown on each side. Wołowina zapiekana z pieczarkami, z dodatkiem wina, śmietanki i dużej ilości roztopionego sera, doskonale sprawdzi się na obiad w towarzystwie puree ziemniaczanego i lekkiej sałatki dla równowagi. Następnie do patelni z cebulą włóż pieczarki, dopraw solą i pieprzem i smaż przez 2-3 minuty. Warto w tym przepisie wykorzystać wołowinę dobrej jakości, ja dałam piękny kawałek rostbefu, aby nie wyszła na tzw. podeszwa 🙂 Posyp całość serem żółtym i zapiekaj w nagrzanym do 200 oC piekarniku przez 15 minut. Zawartość patelni przełóż do patelni z wołowiną, dokładnie wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego. W oddzielnej patelni rozgrzej masło, włóż boczek i obsmaż do zarumienienia. Next add mushrooms, season with salt and pepper and cook for 2-3 minutes.