English version Gnocchi with mushrooms and sage (2 servings) Ingredients: 300 g floury potatoes salt and pepper 1 small egg, lightly beaten 100 g plain flour, plus extra for dusting 100 g butter 120 g mixed wild mushrooms, quartered 1 tbsp finely sliced fresh sage leaves 30 g freshly grated Parmesan cheese Preparation: Cook the potatoes in boiling salted water for 25-30 minutes until tender. Składniki: 300 g obranych ziemniaków sól i pieprz 1 małe jajko, rozbełtane 100 g mąki pszennej, plus dodatkowo do podsypania 100 g masła 120 g mieszanych grzybów, pokrojonych na większe kawałki 1 łyżka drobno pokrojonych świeżch liści szałwii 30 g świeżo startego parmezanu Przygotowanie: Ugotuj ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie, przez około 25-30 minut, odcedź i odstaw do lekkiego przestygnięcia. Warto zapoznać się także z innym, równie fenomenalnym przepisem tego autora na panierowaną pierś z kurczaka z salsą pomidorową, którą robi się dosłownie w kilka chwil, a efekt zachwyca, zapraszam! Przewertowałam ją pobieżnie i wpadł mi w oko przepis na gnocchi z grzybami i szałwią z dużą ilością okrasy maślanej i na zdjęciu wyglądały obłędnie! Podziel ciasto na 2 części, zroluj każdą na wałek o średnicy około 1,5 cm średnicy i i pokrój je na 2 cm kawałki. W międzyczasie rozgrzej masło w patelni na średnim ogniu, dodaj grzyby i smaż przez około 2-3 minuty, po czym dodaj szałwię i podsmaż jeszcze przez chwilę. Wyłóż gnocchi z szałwią i grzybami na 2 talerze i podawaj posypane startym parmezanem. Postanowiłam zmierzyć się z tym przepisem, gdyż opis przygotowania nie wyglądał na szczególnie trudny, a w zamrażarce miałam jeszcze resztkę leśnych grzybów. Gdy ziemniaki są jeszcze ciepłe, dodaj dwie szczypty soli, jajko i mąkę, wymieszaj w misce po czym przełóż na posypaną mąką powierzchnię. W większym garnku zagotuj osoloną wodę, i gotuj gnocchi po kilka naraz przez około 2 minuty. Once hot, stir in the mushrooms and cook for 2-3 minutes before adding the sage. Season with salt and pepper and remove the pan from the heat and mix in the gnocchi. Zabrałam się ostatnio za porządkowanie mojej zasobnej już biblioteczki z książkami kucharskimi i wpadła mi w ręce książka Gino D’Acampo Buonissimo. Mięciutkie i puszyste, podane z masełkiem szałwiowym z grzybami i posypane startym parmezanem. Przed wymieszaniem z sosem maślano-grzybowym podsmażyłam moje gnocchi bo lubię tą przysmażoną skorupkę, ale oczywiście wybór należy do Was, polecam ten przepis gorąco!