Lasagne mięsno-grzybowe w boczku

Malgorzata
Obiad
01.12.2017 9:39
Lasagne mięsno-grzybowe w boczku

Składniki: ok. 6-7 płatów makaronu do lasagne 200 g boczku wędzonego, pokrojonego w cienkie plasterki 150 g startej mozzarelli Składniki na sos: 250 g mielonego mięsa wołowego (lub wieprzowego) 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki 250 ml passaty pomidorowej lub mogą być też krojone z puszki 3-4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę 1 marchewka pokrojona w drobną kostkę 1 gałązka selera naciowego pokrojonego w kostkę 100 ml bulionu drobiowego 100 ml wytrawnego czerwonego wina 3 łyżki oleju cukier, sól i pieprz do smaku po 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, oregano i tymianku Składniki na sos beszamelowy: 50 g masła 50 g mąki 400 ml mleka sól,pieprz i szczypta gałki muszkatołowej do smaku Przygotowanie: Przygotowanie sosu bolońskiego: Ingredients: about 6-7 no-cook lasagna sheets 200 g of smoked bacon sliced ​​thin 150 g of mozzarella, grated Ingredients for bolgnese sauce: 250 g of ground beef (or pork) 200 g sliced ​​mushrooms 250 ml tomato passata ( or chopped tomatoes) 3-4 garlic cloves, minced 1/2 onion, diced 1 carrot, cut into small dice 1 celery stalk, cut into small dice 100 ml of chicken stock 100 ml of red wine 3 tablespoons of vegetable oil sugar, salt and pepper to taste 1/2 teaspoon of dried basil, oregano and thyme Ingredients for bechamel sauce: 50 g butter 50 g of flour 400 ml of milk salt, pepper and a pinch of nutmeg to taste Preparation: Na dno wyłóż płat lasagne, dokładając kawałki następnego tak by cała powierzchnia była zakryta, na makaron wyłóż 1/3 beszamelu, posyp 1/3 mozzarelli i 1/2 sosu bolognese i ponownie na niego makaron itd. do wykończenia składników i kończąc na mozzarelli. Pyszna i sycąca lasagne z sosem mięsno-grzybowym, beszamelem i dużą ilością mozzarelli, na koniec zawinięta w boczek, który po upieczeniu robi się chrupiący – czego chcieć więcej? Jeżeli lubisz tego typu zapiekanki, polecam także moją klasyczną lasagne bolognese z pieczarkami, lasagne ze świeżym łososiem i szpinakiem, czy lasagne z dorszem, szpinakiem i groszkiem – wszystkie przepyszne! po wyjęciu z piekarnika odstaw na 10 minut, następnie wyjmij z keksówki i podawaj. Wyłóż keksówkę boczkiem z każdej strony (jak na zdjęciu) i ustaw piekarnik na 180 oC. Przygotowanie sosu beszamelowego TCC: Do misy wyposażonej w trzepaczkę umieść mąkę i mleko, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i wymieszaj przy prędkości 7 przez 1 minutę. Gotuj na małym ogniu kolejne 15-20 minut aż sos zgęstnieje, dopraw jeżeli to konieczne i odstaw. Następnie dodaj masło i uruchom program sauce przy prędkości 4, temp. 90 oC na 8 minut. Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż całość na średnim ogniu, rozdrabniając mięso, przez około 10 minut. Zawiń boczek na wierzch zapiekanki (jak na zdjęciu) i włóż do piekarnika.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://karmelowy.pl/lasagne-miesno-grzybowe-w-boczku-bacon-wrapped-meat-and-mushroom-lasagna/