ZUPA KREM Z JARMUŻU Z ZIEMNIAKAMI, BROKUŁEM I KUSKUSEM Składniki: 6-7 dużych liści jarmużu (około 10-13dag) 4-5 średnich ziemniaków 1/4 selera 1 pietruszka 1/4 brokuła niewielki kawałek pora 1 pęczek natki pietruszki 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka rozmarynu 1/2 łyżeczki majeranku sól i pieprz do smaku 8-9 łyżek kaszy kuskus 1 łyżka oleju rzepakowego Pokombinowałam i powstała zupa krem z jarmużu z ziemniakami, brokułem i kuskusem – pięknie zielona, pyszna i bardzo sycąca, dzięki dodaniu ziemniaków i kaszy kuskus. Kupiłam jarmuż po raz pierwszy i nie mogłam nie spróbować z nim zupy! Aktualnie jarmuż, szpinak czy inna zielenina jest przez nas (mam na myśli mnie i dzieci) zjadana nawet bez obróbki, na surowo. Sposób przygotowania: Do garnka z wrzątkiem wrzucamy obrany seler, pietruszkę i por oraz trochę pieprzu, liść laurowy i ziele. Dorzucamy do gotującej się zupy, po około 5 minutach całość blendujemy na krem. Wstęp jest szczerą prawdą – nie znałam smaku jarmużu. W domu się tego nie jadło (ani nie uprawiało).