Sprawdzony przepis ze strony Moje wypieki. Wafelek jak knoppers warstwa mleczna: - 1/4 szklanki mleka - 4 łyżki cukru - 175 g miękkiego masła - 200 ml mleka w proszku warstwa nugatowa: - 100 g masła - 160 g nutelli - 1 łyżka kakao - 2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych - 100 g orzechów laskowych dodatkowo: - 3 suche wafle lub wafle pokrojone - 50 g czekolady mlecznej - 50 g czekolady gorzkiej warstwa mleczna: Mleko wlać do garnuszka, wsypać cukier i zagotować, cały czas mieszając, aż się cukier rozpuści, następnie zdjąć i odstawić do ostudzenia. Na koniec gdy wafle są schłodzone wafel od strony mlecznej warstwy posmarować roztopioną czekoladą. Każdy z nas zna wafelek knoppers ale nie każdy wie ze bardzo podobny można zrobić w domu. warstwa nugatowa: Orzechy podprażyć na suchej patelni pod przykryciem na małym ogniu. Na deskę położyć pierwszy wafel, posmarować go masą nugatowa, przykryć drugim waflem. Ma dwie pyszne warstwy mleczna i nugatowa, chrupiące orzeszki, wafel i polewę czekoladowa. Następnie stopniowo dodawać po łyżce mleko cały czas miksując aż masa będzie gładka. Na koniec dodać mleko w proszku i zmiksować.