A może z ziemniakami 🙂 Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 2/3 opakowania dowolnego makaronu (można łączyć rodzaje, kształty) 2 marchewki 1/3 selera 1 pietruszka 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego 50 ml śmietany 30 % natka pietruszki 4-5 ziarenek ziela angielskiego 3-4 liście laurowe 1 łyżeczka majeranku 3-4 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka bazylii pieprz sól opcjonalnie: kminek, tymianek, rozmaryn Sposób przygotowania: Umytą (i oczyszczoną z błon) pierś z kurczaka kroimy na kilka mniejszych kawałków i wrzucamy do garnka z zimną wodą (wody w garnku około 3 litry). Pyszna, aromatyczna i sycąca zupa pomidorowa podana z makaronem czy ryżem może z powodzeniem stanowić cały posiłek – ja bardzo rzadko gotuję obiady na dwa dania, taka sycąca zupa nam wystarcza. Pomidorową najczęściej robię z makaronem (z ryżem ugotowałam chyba tylko dwa razy;) ale kilka razy z ziemniakami). Często też gotuję jej wielki gar (bez makaronu), a następnie zamrażam porcje w litrowych wiaderkach po mielonym serze – gdy mam mało czasu, gdzieś się spieszę lub późno wrócę taka odgrzana zupa jest wybawieniem! osoby gotującej 🙂 uwielbiam tą, którą gotuje moja Mama, ale w mojej wersji (czyli na mięsie drobiowym, zamiast wieprzowym) jest delikatniejsza, chudsza i ogólnie “lżejsza (bo na przykład ja nie zaprawiam mąką). Na koniec, już po wyłączeniu gazu, wrzucamy makaron i natkę pietruszki, mieszamy i przykrywamy garnek, aby makaron “doszedł – dzięki temu nie będzie rozgotowany, a natka pietruszki zachowa aromat i wartości odżywcze.