Ja takie przepisy zamieszczam pod “udka (nawet, gdy używam samych pałek, jak tutaj), bo wtedy w foto spisie przepisów są obok siebie i łatwo je odszukać 😉 UDKA KURCZAKA PIECZONE Z WARZYWAMI Składniki: 12-15 części kurczaka (u mnie pałki) czerwona papryka słodka papryka (jak nie masz daj 2 czerwone zwykłe) cukinia bakłażan 10-13 pomidorków koktajlowych (lub pokrojone duże) 250 g mini pieczarek (jak masz większe możesz pokroić) główka czosnku 1 cebula 10-15 listków świeżej bazylii Sos: 1 op. (200 g) śmietany 30 % 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka pieprzu ziołowego 2 łyżki słodkiej papryki w proszki 1 łyżka lubczyku 1 łyżka majeranku sól (polecam himalajską) i ostra papryka do smaku Na blachę (polecam z papierem do pieczenia, aby ją zabezpieczyć) lub do rękawa do pieczenia przełóż warzywa, dodaj odsączone z wody udka kurczaka i całość przemieszaj z przygotowanym z podanych składników sosem. Ja po tego typu rozwiązania sięgam zazwyczaj w niedziele i święta, bo dzięki temu więcej czasu spędzam z rodziną, a obiad robi się w piekarniku sam. A już na pewno nie znaczy, że lubię zmywać 😀 na szczęście chociaż to już mam z głowy Jeśli znasz już mój przepis na Udka kurczaka pieczone z warzywami w rękawie – to świetnie! Więc wiesz jak bardzo cenię sobie oszczędność pracy i czasu w kuchni 😉 bo to, że lubię gotować, nie znaczy, że siedzę nad garami od rana do wieczora. Udka kurczaka pieczone z warzywami to jedno z moich ulubionych dań, ale w różnej kombinacji smaków! Udka (obojętnie czy same pałki jak tutaj, czy inne części też), często przygotowuję w taki sposób, żeby jednocześnie z mięsem mieć warzywny dodatek. Również warzywa pieczone w a’la bulionie, który sam się tworzy wprost rozpływają się w ustach. Cukinię i bakłażana pokrój w kostkę, cebulę w piórka, a czosnek tylko podziel na ząbki i obierz. Niemniej – danie smakuje tak samo z dodatkami (ziemniaki, kasza, makaron), jak i z chlebem. Tego typu dania jak dla mnie nie wymagają już niczego więcej – wystarczy mi to, co na blaszce. Poza namaczaniem udek (ale i to się samo robi, wystarczy posolić wodę i wrzucić udka), roboty masz jeszcze na… 15 minut? Mięso jest bardzo aromatyczne dzięki wcześniejszemu namoczeniu w solance i pieczeniu w towarzystwie aromatycznych składników. Oba warte przygotowania, oba polecam i gwarantuję, że będzie pysznie 😉 o ile oczywiście lubisz warzywa, których używam do przepisów 😀 P.s. Zimą sięgam po mrożonki, latem po świeżutkie i pachnące warzywa z ogródka lub straganu.