makaronu małe muszelki 5 łyżek płatków owsianych 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy 2-3 łyżki śmietany 30% 5 łyżeczek siekanego koperku 1-2 łyżki oleju rzepakowego sól do smaku groszku z marchewką 1 duży por (zielona część) 1/2 dużej czerwonej papryki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szkl. Po zagotowaniu wyłączamy gaz i przykrywamy zupę, aby makaron “doszedł (dzięki temu makaron się nie rozgotuje, a płatki za bardzo nie rozmiękną). Po przejrzeniu szafek okazało się, że niewiele tam jest, a soczewicy wcale – ostatnio kupione zielona i czerwona “wyszły do pierogów, a ja o tym zapomniałam i nie kupiłam. Do tego por, papryka, mrożonki (wymiatanie z zamrażarki), koncentrat i musztarda i nie tylko efekt smakowy świetny, ale też zupa fajnie zagęszczona 🙂 pyszna i pożywna! Miała być z ziemniakami – musiałabym po nie iść na dół i obierać, a czasu nie było dużo. Składniki: 1/4 selera 1 duża pietruszka 1 marchewka 1/2 szkl. Sposób przygotowania: Do garnka z gotującą się wodą wkładamy seler, pietruszkę i marchewkę, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz czarny mielony.