Kotlety ziemniaczane z oscypkiem

Ewelina
Przepisy
01.05.2014 19:42
Kotlety ziemniaczane z oscypkiem

Przepis

składniki na ok. 15 krokietów

ok. 10 średnich ziemniaków

100 g oscypka

2 duże cebule lub 3 mniejsze

2 jajka

3 łyżki mąki pszennej

szklanka bułki tartej

2 gałązki natki pietruszki

olej do smażenia

czarny pieprz

sól

przepis

Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy i przestudzamy.

Cebulę kroimy w kostkę, a natkę pietruszki drobno siekamy.

Na rozgrzanym tłuszczu rumienimy cebulkę od czasu do czasu mieszamy.

Do miski przeciskamy przez praskę lub przekręcamy przez maszynkę ugotowane i przestudzone ziemniaki, dodajemy podduszoną cebulkę, jajka, mąkę oraz natkę pietruszki, na końcu ścieramy na tarce o dużych oczkach oscypka. Całość doprawiamy czarnym pieprzem i solą, masę dokładnie mieszamy. Następnie wilgotnymi dłońmi formujemy nieduże owalne krokiety, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Usmażone krokiety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Podajemy z sosem i surówką.