Przepis
składniki na ok. 15 krokietów
ok. 10 średnich ziemniaków
100 g oscypka
2 duże cebule lub 3 mniejsze
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
szklanka bułki tartej
2 gałązki natki pietruszki
olej do smażenia
czarny pieprz
sól
przepis
Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy i przestudzamy.
Cebulę kroimy w kostkę, a natkę pietruszki drobno siekamy.
Na rozgrzanym tłuszczu rumienimy cebulkę od czasu do czasu mieszamy.
Do miski przeciskamy przez praskę lub przekręcamy przez maszynkę ugotowane i przestudzone ziemniaki, dodajemy podduszoną cebulkę, jajka, mąkę oraz natkę pietruszki, na końcu ścieramy na tarce o dużych oczkach oscypka. Całość doprawiamy czarnym pieprzem i solą, masę dokładnie mieszamy. Następnie wilgotnymi dłońmi formujemy nieduże owalne krokiety, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Usmażone krokiety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podajemy z sosem i surówką.