Przepis
SKŁADNIKI :
3 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki gorącej wody
odrobina mąki do podsypywania ciasta
Składniki przekładamy do miski, wlewamy oliwę i wodę. Zagniatamy elastyczne ciasto, gdyby nie chciało się zagnieść dolewamy odrobinę wody. Odkładamy na kilka minut aby odpoczęło. Następnie dzielimy je na cztery porcje. Każdą porcję, podsypując mąką rozwałkowujemy na bardzo cienki placek (ja użyłam dużej patelni do ich pieczenia, jeżeli takiej nie mamy to placki robimy mniejsze, odpowiadające naszej patelni).
Patelnię rozgrzewamy, pieczemy placki na sucho, bez dodatku oleju, 1-2 minuty z jednej i drugiej strony. Uważamy aby nam się nie spiekły.
Odkładamy na talerz, po przestygnięciu tortille przykrywamy folią spożywczą.
Smacznego.