Składniki: – 4 średnie jabłka – 3 szklanki mąki pszennej razowej – 1 szklanka oliwy z oliwek – 2 łyżki kakao – 3/4 opakowania przyprawy piernikowej – 2 łyżeczki cynamonu – 50 g gorzkiej lub deserowej czekolady – 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej – 1/2 szklanki płynnego miodu – 3 jajka – 100 g gorzkiej czekolady 70% (na polewę) Przygotowanie: Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na grubych oczkach. Ten przepis polecam każdemu kto uwielbia smak piernika i szuka przepisu na szybkie ciasto, które długo zachowuje swoją wilgotność i i świeżość . Żółtka ucieramy na pulchną masę dodajemy miód a na końcu oliwę. Następnie dodajemy ubita pianę z białek i na końcu jabłka . Uwaga – ciasto będzie bardzo gęste. Pyszne i szybkie ciasto piernikowe z mąki razowej i jabłek 🙂