porcje: – 2 jajka – cukier wanilinowy – ½ szklanki mąki pszennej – ½ szklanki mleka (u mnie bez laktozy) – mała szczypta soli – 1 łyżka masła – garść rodzynek lub żurawiny – rum do namoczenia (opcjonalnie) Do podania:cukier puder, świeże maliny,jagody, konfitura z malin, płatki migdałowe Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Smażyć na delikatnym ogniu przez ok. 6 minut lub do czasu aż omlet będzie ładnie zarumieniony od spodu i zacznie się ścinać na wierzchu. Rodzynki lub żurawinę namoczyć w rumie lub w gorącej wodzie. Nie przejmujemy się jeśli omlet nie przewróci się w całości. Gdy masło zacznie lekko skwierczeć, rozprowadzić je po całej patelni i wlać omlet. Do większej miski wsypać przesianą mąkę, wlać mleko a na końcu żółtka. Posypujemy cukrem pudrem i układamy owoce oraz opcjonalnie dodajemy konfiturę z malin.