Spróbujcie sami:) 1 kg ziemniaków 2 łyżki masła 20-30 ml mleka 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 op. szynki szwarcwaldzkiej 1-2 kulki mozzarelli 2 suche wafle/andruty 2 jajka bułka tarta olej Nie tylko sprawdzą się jako dodatek do mięsa, ale też podane jako samodzielna imprezowa przekąska z sosem spiszą się w swej roli. Gorące puree ziemniaczane dzielimy na połowę i rozprowadzamy na dwóch suchych waflach/andrutach. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Udostępnij Zapisz Takie ziemniaczki świetnie się sprawdzą wtedy, gdy będziecie chcieli zaskoczyć swoich gości i podać coś innego niż smażone kuleczki ziemniaczane, bądź frytki. Obrane ziemniaki (jeśli mamy duże, przekrawamy je na pół) wkładamy do garnka z osoloną wodą. Roladki kroi się bardzo łatwo, nie rozpadają się podczas panierowania i są pyszne. Szynkę szwarcwaldzką kroimy na drobne paseczki, a następnie w kostkę. Mozzarellę osączamy z zalewy i trzemy na dużych oczkach tartki. Roladki panierujemy w rozmąconych jajkach, a następnie w bułce tartej.