PRZEPIS NA SZASZŁYKI Z KURCZAKA: - 2 filety z kurczaka (lub mięso z udek) - 1/2 świeżego ananasa (w zastępstwie ten z puszki) - oliwa z oliwek - słodki sos chilli, sól Kurczaka i ananasa kroimy w grubą kostkę. Czasami tak sobie rozmawiam z moim Lubym o gotowaniu i o tym co się dzieje w naszej kuchni, i moja połówka, ostatnio stwierdziła, że pewnie dużo ludzi myśli, że to co robię to jakieś skomplikowane przepisy i techniki, a tak na prawdę każde danie powstaje bardzo szybko i co rusz odkrywamy nowe smaki. Bo przecież to te najprostsze dania zyskały sławę na cały świat, jak chociażby kuchnia włoska - to przecież prosta kuchnia rolników, którzy posiłki przygotowywali z tego co mieli, trochę mąki, trochę pomidorów i sera i tak powstała pizza, makarony z wszelakimi dodatkami również. Proste szaszłyki z kurczaka, które urozmaiciłam dodając na szpadki świeżego ananasa, jako dodatki postawiłam na ryż jaśminowy, ale gotowany w mleku kokosowym i karmelizowaną kapustę pak czoi. Na oliwie z oliwek podsmaż kapustę z każdej ze stron, oprósz solą, dodaj an patelnie miód i skarmelizuj kapustę. PONADTO: - 4 porcje ryżu jaśminowego - 1/2 puszki mleka koksowego + woda - sól Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu, ale zamiast użyć wody, zastępujemy 1/2 szklanki wody połową szklanki mleka kokosowego. - Kapusta pak choi po 1-2 szt na porcje - oliwa z oliwek - 2 łyżki miodu Znamy się już trochę i wiecie, ze uwielbiam kuchnie świata, bardzo ciągnie mnie do kuchni tajskiej, dalekowschodniej, ale równie chętnie, poznaję techniki kuchni francuskiej czy hiszpańskiej. Na talerz wyłóż porcję ryżu, po dwa małe szaszłyki i po 1-2 sztuki skarmelizowanej kapusty pak czoi.