Polecam też inne przepisy na naleśniki: - Ażurowe naleśniki na kefirze - Dutch baby – historia i przepis - Naleśniki - przepis podstawowy - Amerykańskie pancakes - Crepes Suzette - płonące naleśniki Rosyjskie blinySkładniki (na ok 10 sztuk): 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1,5 szklanki wody 0,5 łyżeczki suszonych drożdży 1 jajko 1 łyżka cukru szczypta soli 2 łyżki oleju 2 łyżki masła Jajko roztrzepać z cukrem i solą, wymieszać z mlekiem. W tym roku Malsenica zaczyna się 12 lutego, może więc skusicie się na przygotowanie prawdziwych rosyjskich blinów?;) Blinami w kuchni rosyjskiej są nazywane naleśniki zarówno pszenne, jak i żytnie, gryczane, grube i cienkie, ale szczególnie pyszną ich odmiana są bliny na drożdżach. Nalać porcję ciasta, rozprowadzić równą warstwą po całej patelni, smażyć na średnim ogniu na rumiano z obu stron. Drożdże przesiać z mąką, wsypać do mieszanki mleczno-jajecznej, wymieszać na jednolite ciasto, dolewając wodę oraz olej.