Dodatkowo: - 80 g parmezanu - 2 kulki mozzarelli - 100 g sera ementaler - 100 g serka koziego do smarowania - zielone oliwki (ilość wg uznania) Drożdże kruszymy w palcach, wkładamy do szklanki i mieszamy je ze 150 ml letniej wody. Przepis znaleziony na stronie Kuchnia Lidla i wielokrotnie przez nas przetestowany:) Sama pizza może na pierwszy rzut oka nie zachęca, ale zapewniam, że smakuje bardzo dobrze. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie (lub 4 mniejsze, wg uznania) części i wałkujemy na podsypanej niewielką ilością mąki stolnicy. Sos: - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 250 g passaty pomidorowej - 1 łyżeczka oregano - pieprz, sól - cukier - 1 łyżka oleju Ciasto: - 300 g mąki pszennej - 20 g drożdży - sól - 4 łyżki oliwy z oliwek Miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce, na około 1 godzinę. Pizzę pieczemy jedną po drugiej w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 10-15 minut (powinny się lekko zarumienić i być chrupiące). Na środku robimy wgłębienie, w które wlewamy rozmieszane z wodą drożdże. Z ciastem pracuje się bardzo dobrze, a w połączeniu z serowymi dodatkami całość smakuje wyśmienicie. ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Mozzarellę osączamy z zalewy i kroimy na plasterki. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy około 1/4 łyżeczki soli oraz 4 łyżki oliwy. Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym